Thursday, October 30, 2008

gerammmm sangat!!

semalam waktu otw balik dr office 'baby' aku cedera kat 'bontot' sebab kena sagat (calar) ngan 1 keter bodoh ni! 1 stupid lady! dh la x nak bayar or sttle cara baik, ajak gi balai pun x nak.. alik2 amek num plate aku! BODOH!.. but its not so ez la kan nak amek num baby... aku dh dpt baca mcm dia ni benggong jer!! (maaf yer pada yg membaca.. mak mmg marah nyah!!!) aku cakap bebaik dia buat derk je.. siap cakap "akak juz leh bagi RM20 jer.. if x nak sudah.." wut da fcuk!.

aku sebenonyer bukan le hadap sangat duit tu.. mmg la tahu dia x sengaja tapi tanggungjawab dia sebagai manusia yang melakukan kesalahan.. yg best dia siap cakap "akak ni org susah, x kaya mcm awak".. eee ello!!! stupid lady! sebabkan baby aku tu MYVi, keter ko iswara aeroback yang baru tuuu.. ko leh kata mcm tu ker??? aku mmg siap ckp jgn tgk aku mcm ni terus judge yg aku ni senang n x der citer sedey.. kang aku kuar citer sedey kang ko nangis guling2 kat situ kang... dia dgn muka derk terus call sum1 (aku rasa laki dia) n ngadu n siap baca num plate aku kat org tu.. apo laie kan.. mak ni mmg terkenal dgn sikap
MAMBRA (alaaa kartun dlm thundercat tu!!!) aku pon mengamukla kat situ... siap aku paksa dia kuarkan lesen memandu dia n aku amek gambo... tp sayang gambo tu agak blur sbb dat stupid lady sebok nak amek balik lesen dia.. aku pun menjerit ler kat situ.. "ooooo ko amek gambar keter aku dgn harapan aku nk bagi la?? so bila aku nak amek lesen ko, mau plak ko halang ek???" bila aku dh naik sheikh, dgn gambo2 dia aku amek.. aku cuba nak sttle cara baik, aku siap bagi dia option : if dia x nak bayar, dia tolong gi hntr ke any bengkel yang dia tahu n kenal or option paling best.. gi ke balai polis buat report.. semua dia reject! oh ya b4 dat.. lupa plak aku nk ckp.. dat stupid lady tu mempunyai ic yg ditengah2nya ber no: 18! so harap2 fahamlakan dia ni org apa.. (bukan bermaksud perkauman, tp most of org2 ber ni:18 ni yg ada kat kl ni mmg yg jenis kurang ajar & tak sedar di untung! orang dh bagi duduk di sini tapi nak buat mcm ni negara derang! ni bukan pengalaman x elok yg pertama aku dgn org2 no:18 ni!!)

dah sudah tu, dat stupid lady terus masuk dlm keter dia.. mak yang comel ni apo laie.. berdiri kat blkg keter dia.. muhakakakakakaka. (kawan mak 2 org bantai gelak jer tgk gelagat mak waktu tu nyahh!!!)sambey dok berdiri n sando kat keter dia, aku pon call my Y.B tanya apa nak buat.. Y.B suruh aku buat report jer if org mcm tu.. so aku dgn senang hanti siap bagi tunduk hormat suruh dia jalan..

dh sudah semua, aku pun gi le buat report kat balai polis jalan bandar.. naik turun tangga, jalan ke sana sini nak sttle.. dkt kul 8 lebey la juga baru sttle.. dalam keter waktu otw nak gi H.P.I nk tgk kawan warded kat situ, kaki aku yg dh mmg already bengkak n sakit ni jadi makin sakit.. apo laie, dr aku yg sepatutnya nak gi melawat org, aku plak yg singgah ker E.R suruh doc cucuk skali bagi hilang sakit. mmg dh tak tahu nak cakap apa dah smlm.. mmg ala2 hilang ayat dh.. yg tahu, lepas balik dri H.P.I, terus ku tido x igt apa dh.. sedo2 jer dh subuh..

moral of da story.. tolongla orang2 kat luar sana tu ada sifat bertanggungjawab.. kita ni if dh buat salah kenalah bertanggungjawab jangan jadi kurang ajar pula.. & tolongla jgn judge org dr rupa, gaya & etc.. x semestinya org tu happy org tu kaya dia x der masalah.. x semestinya miskin tu susah.. isskk susah nak bagi org faham.. yang leh dibagi faham..

mak MAMBRA sangattttttttt!!!!!!!!!

Wednesday, October 29, 2008

Rumah Pusaka

ni ler my lovely tok yah.. gmbr ni dh lama amek.. last year rasanya, waktu tok yah awal2 kena strok.. lokasi di belakang tu semuanya musnah terbakar...
ni gmbr dkt ruang rehat tok yah & berdekatan dgn dapo.. yg kat blkg skali tu kawasan dapo.. x terbako sbb dapo tu totaly 100% simen.. pic tok yah tadi tu di ambil dkt dgn almari situ.. yg ada warna merah2 tu.. kira ni gmbr blkg tok yah la..

ni ruang rehat ke 2.. dkt tmpt tv (tmpt tidur utamaku!!) kesian chu (my auntie) baru jer beli tv plasma 37inci kalau x salah.. b4 puasa.. xperlah chu.. xdok rezeki..

ni plak gambar ruang tamu utama... a bit funny tgk pic ni sbb meja makan utama tu leh stay jer cam gitu walaupun dh jadi arang...


gmbr dari depan sebelah kanan rumah.. tu semua my cousins.. tgh tgk brg2 yg boleh diselamatkan..

dari arah depan..
Sedey!!! tersangatlah sedeynyer.. sebab?? rumah tok wan & tok sblah mama kat bukit kobah, kedah, hangus terbakar.. yerps! puncanya menurut bomba: litar pintas... sedey gila.. rumah tu banyak sangat kenangan yg tak dpt nak diceritakan.. kerugian: 90% lost. yang sempat diselamatkan juz motor2 n avanza baru tok wan... alhamdulillah tok & kak mariati (our maid yg dh mcm kakak sendiri) selamat.. (thanks to kak mariati sebab sempat selamatkan tok yg sakit lumpuh...) sib baik juga tok wan x der gi ke bendang... & chu n paksu kuar gi umah mentua chu..
sabtu tu kebetulan aku bz dgn open house rumah maksu (on my dad side) kat sg. buloh.. elok2 jer sudah n otw nak balik dr sana, mak tam call bgtau cerita sedey.. xsempat habis ckp, berduyun2 sms n call masuk nk bgtau hal sedey ni.. aku pun apa lagi mcam lipas kudung bawa 'baby' utk balik ke rumah mama.. mama mmg dh sedey gila.. menangis je.. yerlah rumah tanah tumpah darah... dh sampai jer umah mama (panjat tingkat 4 dengan lajunya!!) terus tgk mama. yerlah mama aku ni ada sakit jantung.. (siap pakai bateri ok) sib baik ler dia ok.. lega sket hati.. then tolong dia kemas apa yg patut.. dh sudah tu aku terus bergegas ke bank.. kuarkan sikit duit buat simpanan untuk mama...
dah sttle semua.. aku terus gi umah mak tam plak.. dia pun sama.. blur & lost.. sampai x tahu nak kemas apa... aku pun tlg le dia kemas.. check semua plug2 kat rumah dia, tlg carikan baju2 yg boleh dibawa balik ke kg... dh sudah semua tu, aku pun pecut laju jer ke selayang, menghantar mama, pakcik(my step dad) & mak tam ke rumah mak ngah pah(sepupu mama a.k.a sepupu mak tam).. derang balik sekali.. aku x dpt balik kerana keadaan 'baby' yg kurang mengizinkan.. aku juz smpt kirimkan salam utk semua jer
esok paginya, mama call dlm pukul 9.. shes cried again! sedey bangat katanya sebab tgk rumah tu dh jadi abu.. dh x der rumah pusaka!.. betul juga.. i do agree wif her.. mcm ckp along fairuz, lepas ni dh x der umah pusaka nak tunjuk kat anak cucu.. (owh so sad!!!). sekarang ni derang semua duduk di surau berdepan dgn rumah tok wan.. bukannya x nak bawa derang dok tmpt lain, tp derang selesa di situ.. lagipun senang nak uruskan hal rumah & kebetulan plak org dtg menziarah tak henti2.. & banyak juga barang2 yg org sedekah.. makan minum semua org bagi.. mama masak semua lauk pauk tu & sedekah plak kat org2 yg dtg melawat.. (thanks u ols.. semoga korang akan mendapat balasan yang baik2 dari Allah.. amin). wakil rakyat, orang2 UMNO (almaklumla datuk aku ni old timer UMNO), tokey2 beras a.k.a baja (datukku seorang pesawah yang berjaya, gemilang & terbilang) serta kawan2 datuk & kawan sekolah chu (shes a teacher) datang melawat..

my other cousin, angah jat mms me photos.. bergenang air mata tgk gmbr2 tu.. rasanya if aku kat kg tgk secara live lagi la.. banjir terus kampung aku tu... apapun, we all semua redha n pasrah dgn ketentuan ni.. mesti ada sebab kenapa Allah turunkan dugaan ni.. semoga ada rahmat disebaliknya...

insya allah if keadaan mengizinkan, aku akan balik plak tgk kg.. nk tgk tok wan n tok.. hurrmmm *sigh*

Tuesday, October 21, 2008

M.E.N.U

ari ni, aku puasa.. tetiba baru teringat yg syawal dh nak habis.. aku x sempat pun buat puasa 6 lagi.. xper masih ada masa & akan aku pastikan aku sempat berpuasa 6 utk tahun ni.. tadi ada juga kengkwn kat office aku yg turut puasa 6.. yang kelakarnya, baru kul 11 pagi, derang dh ajak bincang pasal menu nak berbuka.. adalah kawan aku ni teringin nak makan mee goreng basah yg aku buat.. alahai cian tul kat korang kan.. xper, dgn murah hatinya.. aku sharekan resepi mee grg basah aku ek...

MEE GORENG BASAH

3 ulas bawang putih
1 bungkus mee kuning
kobis/taugeh/sawi/tomato/daun sup & daun bawang
ayam/daging/udang/sotong (ikut suka nk letak apa & ikut ler byk mana nak letak)
tauhu (digoreng & di potong dadu)
cili kisar (ikut pedas)
2 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
kicap (suezz guna kicap kipas udang.. sedap sket)
1 cawan air

cara-cara:
1. tumis bawang putih sampai wangi
2. masukkan cili kisar, masak sampai garing & pecah minyak
3. masukkan semua sos, (agak2), kacau sebati
4. masukkan bahan2 basah (ayam/daging etc.). letak air sedikit. biar sampai masak
5. masukkan kicap & letak air
6. bila dh mendidih, masukkan bahan perasa & masukkan mee. (if mee terlalu kering, tambah air lagi agak2 boleh mengembangkan mee.. jgn terlalu byk)
7. bila mee dah cukup masak, masukkan sayur2 gaul sebati dan tutup...

SIAP UTK DIHIDANG..

still dalam mood raya...

dah 2 malam berturut2 aku dengan rajinnyer membuat kuih raya.. malam ahad lepas buat crazy nut choc chip (yang kengkononnyer menjadi pujaan ramai...) & mlm tadi aku buat cornflakes madu.. boleh le dpt sebalang beso setiap 1... ari ni igt nak buat kek choc. x pun nak buat kek kismis kukus..

jadual weekend aku plak dari 1st weekend bulan oct. sampai la ke hujung bulan oct. full dengan open house umah kengkawan n sedara mara.. so nak minta maaf le bebanyak kat kengkwn (if ada yg terbaca le) tahun ni diriku idok le dapat membuat open house seperti selalu.. tahun ni diriku nak berehat.. bley yer... xper.. diriku bisa je buat open house tak kira bila & raya aper... kan kan kan...

layannnnnnnnnnnnn..........

Monday, October 20, 2008

Lately ni suka sangat dengar lagu ni.. lirik lagu ni sweet sangat.. layannnnnnnn


Pilot Band - Sepanjang Hidupku
Dengan dirimu kini ku bahagia
Tak henti kau berbagi canda tawa
Hilangkan gairah lelah hatiku
Hadirmu mengubah arti hidupku

Jadilah aku tawanan cintamu
Kuserahkan seluruhnya untukmu
Kupenuhi semua yang kau inginkan
Tiada yang penting selain dirimu

Reff
Sepanjang hidupku hanya ingin bersamamu
Di setiap waktuDi setiap waktu
Sepanjang hidupku tlah kurelakan dirimu
Tuk tinggalkan aku
Tuk tinggalkan aku

Sejuk kasihmu sampai ke tulangku
Hingga detak jantungku kan berhenti
Senyum manismu sinari hatiku
Tulus setia cintaku hanya untukmu

Tuesday, October 14, 2008

orang2 yang aku sayang


video

Thursday, October 9, 2008

my self...

well, dh lama sebenarnya aku nak create blog untuk diri aku sendiri.. supaya senang untuk aku mencoret dan meluahkan apa yg terbuku dlm hati ni.. sebab kadang2 bila disimpan & dikenang, aku bley naik pening kepala…

i always blame myself 4 failing 2 create this blog especially bila aku dh serabut & tak tahu nak luahkan kat saper… kadang2 tu dh buka website blog but bila dh buka otak jadi blur nak tulis apa & kadang2 aku bz sgt sampai website terbiar mcm tu jer.. Seriously, i wish i can be like those other bloggers who always ada masa utk create n update their blog even do they are so bz wif their life..

sumtimes, i donno where 2 start.. akceli alots of thing yg ada dlm mind ni yg i 1 2 share wif others… but when i tried 2 mengarang, otak mesti jadi cam blur, beku & tepu.. i wish, i could freeze the time or push the fast forward button bila otak jadi serabut… but apa guna buat semua tu, sbb masalah tu tak akan selesai juga..

semoga dgn adanya blog ni, aku dpt meluahkan apa yg aku rasa.. sedikit sebanyak dpt meringankan beban yang aku tanggung.. amin